fbpx

Grzanka z pastą green goddess z plasterkami jajka

 

Składniki:

  • Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Chleb żytni – 60 g (2 x Kromka)

  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)

  • Miks sałat – 25 g (1 x Garść)

  • Pietruszka, liście – 6 g (1 x Łyżeczka)
  • Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek Classico – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Bazylia (świeża) – 5 g (5 x Listek)
  • Sok cytrynowy – 3 g (0.5 x Łyżka)
  • Czosnek granulowany – 2 g (2 x Szczypta)
  • Pieprz i Sól – 1 g (1 x Szczypta)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 10 minut

1. Ugotuj jajko na półtwardo (ok. 8 minut).

2. Szczypiorek, pietruszkę i bazylię posiekaj. Awokado rozgnieć widelcem na pastę. Połącz awokado z ziołami, dopraw czosnkiem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu.

3. Na grzanki dodaj garść sałat, przygotowaną pastę i plasterki jajka.

4. Udekoruj listkami bazylii.

 

Porada:

Jajko możesz wymienić na plasterki mozzarelli lekkiej lub plastry tofu w wersji roślinnej.

 

K:397.7 / B:13.4 / T:22.2 / WP:31.7 / F:8.7

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry