fbpx

Letni proteinowy makaron z sosem szpinakowo-bazyliowym

 

Składniki:

  • Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
  • Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Makaron z soczewicy – 60 g (0.8 x Szklanka)

  • Pesto alla genovese, Monini – 30 g (2 x Łyżeczka)

  • Szpinak – 50 g (1-2 x Garść)
  • Ser, parmezan – 8 g (1 x Łyżka)
  • Bazylia (świeża) – 5 g (5 x Listek)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 15 minut

 

1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

2. Zmiksuj opłukany szpinak, miękkie awokado i pesto. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody z gotującego się makaronu, jeśli sos będzie za gęsty. Dopraw solą do smaku.

3. Wymieszaj makaron z sosem. Dodaj połówki pomidorków i posyp tartym parmezanem.

4. Udekoruj listkami bazylii.

 

Porada:

Makaron możesz wymienić na pełnoziarnisty, a parmezan na ser grana padano lub płatki drożdżowe nieaktywne.

 

K:506.3 / B:21.5 / T:26.3 / WP:41.4 / F:7.6

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry