Przepis na 9 mini bez
Bezy:
- Białko jaja kurzego – 105 g (3 x Sztuka)
- Cukier – 140 g (14 x Łyżka)
- Ocet winny – 3 g (0.5 x Łyżka)
- Mąka orkiszowa – 45 g (3 x Łyżka)
Krem cytrynowy:
- Mleko UHT, 0,5% tłuszczu – 30 g (3 x Łyżka)
- Migdały w płatkach – 10 g (1 x Łyżka)
- Erytrol / Erytrytol – 10 g (2 x Łyżeczka)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek, Cytryna Monini – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Mleko UHT, 0,5% tłuszczu – 30 g (3 x Łyżka)
Składanie bezy:
- Jogurt Skyr waniliowy, bez cukru – 150 g (1 x Opakowanie)
- Borówki amerykańskie – 100 g (2 x Garść)
- Bazylia (świeża) – 4 g (9 x Listek)
- Jogurt Skyr waniliowy, bez cukru – 150 g (1 x Opakowanie)
Przygotowanie
Bezy: nagrzej piekarnik na 180 stopni. Ubij białka z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj ocet. Białka powinny być dobrze ubite i lśniące. Na blaszce wyłożonej papierem uformuj 9 równych bezików. Włóż do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Piecz przez kolejne 60-70 minut.
Krem cytrynowy: w szklane wymieszaj sok cytrynowy Lemoniny, skrobię i wodę. W garnku umieść żółtko i erytrol. Zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Dodaj oliwę cytrynową, a następnie wlej wymieszaną zawartość szklanki. Cały czas mieszaj i gotuj, aż krem zgęstnieje ok. 4-5 minut.
Składanie bezy: na całkowicie wystudzone bezy nakładaj łyżeczkę jogurtu, łyżeczkę kremu cytrynowego oraz kilka borówek. Przystrój listkami bazylii.
K:436.9 / B:26.1 / T:17.1 / WP:42.0 / F:5.3
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska