fbpx

Penne w sosie parmezanowo-śmietanowym ze szpinakiem

 

Składniki:

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 80 g (0.8 x Kawałek)

  • Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)

  • Makaron penne (tutaj kukurydziany) – 50 g (0.7 x Szklanka)

  • Szpinak – 50 g (2 x Garść)

  • Śmietanka 12% – 30 g (3 x Łyżka)
  • Cebula – 25 g (0.2 x Sztuka)
  • Ser, parmezan – 16 g (2 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek Classico Monini – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Mielona słodka papryka – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Oregano (suszone) – 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 20 minut

 

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso pokrój w kostkę, dopraw papryką, oregano, solą i pieprzem. Posiekaj cebulę i czosnek, a paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa i mięso. Następnie dodaj tarty ser, śmietankę i szpinak.

Zdejmij patelnię z ognia i połącz danie z makaronem.

Opcjonalnie udekoruj tartym serem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

K:477.5 / B:34.8 / T:17.2 / WP:40.6 / F:9.7

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry