Składniki na dwie porcje:
Pieczarka uprawna, świeża – 300 g (15-16 x Sztuka)
Mielony filet z piersi indyka (bez skóry) – 200 g
Makaron orzo (w kształcie ryżu) – 120 g (8 x Łyżka)
Śmietanka 12% tłuszczu – 100 g (10 x Łyżka)
- Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
- Oliwa z oliwek Classico – 10 g (1 x Łyżka)
- Zioła prowansalskie – 3 g (1 x Łyżeczka)
- Czosnek granulowany – 2 g (2 x Szczypta)
- Mielona gałka muszkatołowa – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
- Sól i Pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czas przygotowania: ok 25 minut
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pieczarki posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Podsmaż na oliwie. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
3. Mięso wymieszaj z gałką, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem, Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Dodaj do pieczarek. Przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu 10-12 minut. W połowie czasu obróć pulpeciki na drugą stronę.
4. Pod koniec dodaj śmietankę, posiekaną pietruszkę i duś jeszcze kilka minut razem. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
5. Podaj z makaronem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
1 porcja – K:477.7 / B:37.1 / T:14.3 / WP:46.6 / F:4.8
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska