fbpx

PuIpeciki w sosie grzybowym z makaronem orzo

 

Składniki na dwie porcje:

  •  

    Pieczarka uprawna, świeża – 300 g (15-16 x Sztuka)

  • Mielony filet z piersi indyka (bez skóry) – 200 g

  • Makaron orzo (w kształcie ryżu) – 120 g (8 x Łyżka)

  • Śmietanka 12% tłuszczu – 100 g (10 x Łyżka)

  • Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek Classico – 10 g (1 x Łyżka)
  • Zioła prowansalskie – 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Czosnek granulowany – 2 g (2 x Szczypta)
  • Mielona gałka muszkatołowa – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Sól i Pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czas przygotowania: ok 25 minut

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Pieczarki posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Podsmaż na oliwie. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.

3. Mięso wymieszaj z gałką, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem, Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Dodaj do pieczarek. Przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu 10-12 minut. W połowie czasu obróć pulpeciki na drugą stronę.

4. Pod koniec dodaj śmietankę, posiekaną pietruszkę i duś jeszcze kilka minut razem. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.

5. Podaj z makaronem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

 

1 porcja – K:477.7 / B:37.1 / T:14.3 / WP:46.6 / F:4.8

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry