Składniki na dwie porcje:
Bulion warzywny (domowy) – 300 g (1.2 x Szklanka)
Bataty – 150 g (0.8 x Sztuka)
Mleczko kokosowe light 12% – 60 g (6 x Łyżka)
Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 30 g (2.5 x Łyżka)
- Szpinak – 25 g (1 x Garść)
- Dynia, pestki, łuskane – 20 g (2 x Łyżka)
- Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
- Sok cytrynowy – 12 g (2 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek Gran Fruttato – 10 g (1 x Łyżka)
- Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
- Sos sojowy ciemny – 10 g (1 x Łyżka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 25 minut
Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną marchew i batat. Podduś chwilę razem. Dodaj przepłukaną na sitku soczewicę i zalej bulionem oraz mleczkiem kokosowym. Gotuj do miękkości warzyw około 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Zmiksuj na krem. Dolej sos sojowy oraz sok cytrynowy. Dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp porcję pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.
K:298.7 / B:10.0 / T:14.5 / WP:27.6 / F:6.1
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska