fbpx

Rozgrzewający krem z batatem i soczewicą

 

Składniki na dwie porcje:

  • Bulion warzywny (domowy) – 300 g (1.2 x Szklanka)

  • Bataty – 150 g (0.8 x Sztuka)

  • Mleczko kokosowe light 12% – 60 g (6 x Łyżka)

  • Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)

  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 30 g (2.5 x Łyżka)
  • Szpinak – 25 g (1 x Garść)
  • Dynia, pestki, łuskane – 20 g (2 x Łyżka)
  • Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
  • Sok cytrynowy – 12 g (2 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek Gran Fruttato – 10 g (1 x Łyżka)
  • Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
  • Sos sojowy ciemny – 10 g (1 x Łyżka)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 25 minut

 

Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną marchew i batat. Podduś chwilę razem. Dodaj przepłukaną na sitku soczewicę i zalej bulionem oraz mleczkiem kokosowym. Gotuj do miękkości warzyw około 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Zmiksuj na krem. Dolej sos sojowy oraz sok cytrynowy. Dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp porcję pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.

 

K:298.7 / B:10.0 / T:14.5 / WP:27.6 / F:6.1

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry