Składniki (przepis na 12 porcji):
- Twaróg sernikowy w wiaderku – 1000 g (1 x Opakowanie)
- Ciasteczka maślane bez cukru – 200 g
Erytrol / Ksylitol – 150 g (30 x Łyżeczka)
Masło ekstra – 90 g (18 x Łyżeczka)
- Oliwa Cytrynowa, Monini- 20 g (2 x Łyżka)
Żółtko jaja kurzego – 80 g (4 x Sztuka)
Budyń w proszku, bez cukru – 40 g (1 x Opakowanie)
- Dżem malinowy, niskosłodzony – 30 g (2 x Łyżeczka)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut + 90 minut pieczenia
1. Dno foremki o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, góra-dół.
2. Masło rozpuść. Ciasteczka zmiksuj. Połącz ciasteczka z masłem i wygnieć dno blaszki.
3. Żółtka wymieszaj energicznie ze słodzikiem, budyniem, sokiem z cytryny i oliwą (lub krótko zmiksuj składniki). Następnie partiami dodaj ser i wymieszaj do połączenia składników. Wylej masę na przygotowany spód. Na wierzch dodaj kleksy dżemu. Za pomocą wykałaczki (lub końcem noża) zrób wzory.
4. Piecz około 85-90 minut. Całkowicie wystudź przed krojeniem, najlepiej zostaw na 4-5h lub całą noc.
1 porcja (kawałek)
K:300.5 / B:17.7 / T:18.4 / WP:14.3 / F:0.2
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska