fbpx

Walentynkowy sernik z malinami na kruchym spodzie

 

Składniki (przepis na 12 porcji):

  • Twaróg sernikowy w wiaderku – 1000 g (1 x Opakowanie)
  • Ciasteczka maślane bez cukru – 200 g
  • Erytrol / Ksylitol – 150 g (30 x Łyżeczka)

  • Masło ekstra – 90 g (18 x Łyżeczka)

  • Oliwa Cytrynowa, Monini- 20 g (2 x Łyżka)
  • Żółtko jaja kurzego – 80 g (4 x Sztuka)

  • Budyń w proszku, bez cukru – 40 g (1 x Opakowanie)

  • Dżem malinowy, niskosłodzony – 30 g (2 x Łyżeczka)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 15 minut + 90 minut pieczenia

1. Dno foremki o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, góra-dół.

2. Masło rozpuść. Ciasteczka zmiksuj. Połącz ciasteczka z masłem i wygnieć dno blaszki.

3. Żółtka wymieszaj energicznie ze słodzikiem, budyniem, sokiem z cytryny i oliwą (lub krótko zmiksuj składniki). Następnie partiami dodaj ser i wymieszaj do połączenia składników. Wylej masę na przygotowany spód. Na wierzch dodaj kleksy dżemu. Za pomocą wykałaczki (lub końcem noża) zrób wzory.

 

4. Piecz około 85-90 minut. Całkowicie wystudź przed krojeniem, najlepiej zostaw na 4-5h lub całą noc.

 

 

 

1 porcja (kawałek)

K:300.5 / B:17.7 / T:18.4 / WP:14.3 / F:0.2 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry